foto's en informatie Bergen op Zoom

Bergen op Zoom, een impressie
 

<> > <> > <> > <> >

Stadspaleis Markiezenhof

Stadspaleis Markiezenhof in Bergen op Zoom is een schittterend bouwwerk uit de 15e eeuw gebouwd door de fameuze Mechelse bouwmeesters Anthonie en Rombout Keldermans. Dit was het woonpaleis van de Heren en Markiezen van Bergen op Zoom. Tegenwoordig is Het Markiezenhof een museum en is het regionaal archief er gevestigd. De aandacht van museum en archief ligt op de historie van stad en regio, de geschiedenis van de kermis en op exposities van internationale politieke spotprenten en cartoon.       
 

<> > <> > <> > <> > <> > <> > <> > <> >
Lievevrouwepoort
 
De Lievevrouwepoort (ook Gevangenpoort ) in Bergen op Zoom is het oudste monument van de stad. De poort dateert uit de 14e eeuw en is één van de (weinig) overgebleven voorbeelden van stadspoorten zoals die in de middeleeuwen in Nederlandse steden te vinden waren. Het is de enige stadspoort overgebleven in Bergen op Zoom, en een rijksmonument. De Gevangenpoort is nu in gebruik als werkruimte voor de archeologische Stichting ‘In den Scherminckel’. 

 
 

 
<> > <> > <> > <> > <> > <> > <> > <> >
De Grote Markt

Het ligt in het centrum van de stad. Aan de Grote Markt is het Stadhuis gevestigd. Verder is er een hotel (De Draak) en veel horeca-gelegenheden met terrassen. Net achter de Grote Markt ligt de Sint-Gertrudiskerk met de toren De Peperbus bereikbaar vanaf de markt. Achter de andere kant ligt de stadsschouwburg de Maagd. Het is nu een voetgangerszone. Vanaf de Grote Markt zijn diverse winkelstraten bereikbaar. In december wordt er een ijsbaan met kerstboom op de Grote Markt gemaakt.

 

 

 
<> > <> > <> > <> > <> > <> > <> > <> >

Sint Gertrudiskerk

De Sint-Gertrudiskerk is onder de bevolking van Bergen op Zoom beter bekend als de Peperbus, vernoemd naar de vorm van de toren op de kerk aan de Grote Markt. Het oudste deel van de kerk is de romp van de toren, die dateert van rond 1370. Elk jaar op vastenavond komt de peperbus tot leven door toevoeging van een gezicht, kleding en handen aan de kerktoren. Van mei t/m oktober kun je de kerktoren ook beklimmen en genieten van het uitzicht over zowel Brabant als Zeeland

 

 

 
<> > <> > <> > <> > <> > <> > <> > <> >

Monumentale Stadhuis

Het monumentale stadhuis van Bergen op Zoom is werkelijk een plaatje met de schitterende bordes en rood met witte luiken. Vandaag de dag is niet voor niets een van de meest populaire trouwlocaties in de regio. Het oude stadhuis is ook toegankelijk voor bezoek vanaf Koninginnedag tot en met oktober. Onder het stadhuis is een vestiging van de VVV.
 

 
 
<> > <> > <> > <> > <> > <> > <> > <> >

Ravelijn Op den Zoom

In 1867 verliest Bergen op Zoom zijn vestingfunctie en breidt de stad zich uit buiten de stadsomwalling, met uitzondering van het Ravelijn op de Zoom. Dit is het enige wat nu nog over is van de stadsomwalling. Het is een achttiende eeuws verdedigingswerk met onderaardse gangen. Een perfecte locatie om even tot rust te komen of bijvoorbeeld lekker te picknicken.
 

 
 

<> > <> > <> > <> > <> > <> > <> > <> >

Stadsschouwburg de Maagd

De Maagd is een sfeervol middelgroot theater in een voormalige kerk in het historische centrum van Bergen op Zoom. De verbazingwekkende transformatie van kerk tot stadsschouwburg in 1990 leverde diverse architectuurprijzen op en leverde een multifunctionele ruimte op met een unieke ambiance. De hoefijzervormige toneelzaal met balkons rondom schept een grote betrokkenheid tussen publiek en artiest. De gezellige zalen, foyers en galerijen lvormen het toneel van een breed aanbod voorstellingen en exposities.